De werkplaats

Onze werkplaats biedt verschillende diensten aan. Daarnaast is het een gezellige plek waar u aan uw wagen kan laten sleutelen en meehelpen. Onze specialiteit zijn rotary wagens waarvoor we u enkele specefieke diensten kunnen bieden.
Ook niet rotary wagens kunnen bij ons terecht voor onderhoud, banden, herstellingen, plaatsen van aftermarket onderdelen,…

Wilt u de prijs weten van onze aangeboden diensten? Stuur dan een mailtje naar info@b-rpm.be en wij contacteren u zo vlug mogelijk terug

1. Rotary diensten

Hieronder vindt u een opsomming van specifieke diensten die wij u kunnen aanbieden voor uw rotary wagen. 

1.1. Compressie test

Een hekelpunt van de rotary motoren zijn de compressiewaardes. Deze vertellen nog het meeste over de gezondheid van je motor.
Wij hebben een speciaal toestel waarmee je rotary motoren kan testen. Dit toestel zorgt ervoor dat je de 3 kamers tegelijk kan meten en geeft de waardes aan bij een genormeerd toerental.


tester2jpg


Voordat u een rotary wagen aanschaft raden wij aan van altijd een compressietest te laten uitvoeren. Wij durven zelfs zeggen: “Koop niet zonder een test!”

U kan uw wagen bij ons laten testen, maar wij bieden deze service ook aan op verplaatsing. Wanneer dit op verplaatsing is rekenen wij een lichte kilometervergoeding aan.
Wanneer de test uitgevoerd is, krijgt u een formulier met daarop de waardes en ons advies.

1.2. Motorrevisie

Wanneer de compressiewaardes slecht zijn raden wij u aan van eventueel te kiezen voor een revisie van je motor. Op basis van onze expertise doen wij u een voorstel van wat wij denken dat de beste oplossing is.
Dit is een kostelijke ingreep waarin veel extra factoren de prijs kunnen opvoeren. We zullen nooit een voorstel doen zonder dat u een officiële compressietest heeft laten uitvoeren.
Deze waardes samen met onze mening gaan de zwaarte van de ingreep bepalen. De revisie zelf gebeurt niet bij ons, waardoor we zoveel mogelijk informatie willen verzamelen om niet voor een onaangename verassing te komen staan. Het is goed mogelijk dat op de oorspronkelijke offerte een bijkomende kost gerekend kan worden. Je weet pas 100% zeker wat er allemaal versleten is wanneer de motor ook echt helemaal uit elkaar gaat.

rebuildpng

Wat houdt een revisie allemaal in?

·         Het uitbouwen, zuiver maken en demonteren van alle randonderdelen.

·         Motor verpakken en opsturen naar onze partner.

·         Revisie wordt uitgevoerd door onze partner.

·         Motor wordt weer opgehaald en bij ons afgeleverd.

·         Inbouwen, eventuele herstellingen aan kabelboom en alle randonderdelen terug monteren.

·         De motor weer voorzien van olie en koelvloeistof, eventueel airco vullen.

·         Een eerste keer opstarten en een test rit.

Daarnaast kunt u ook kiezen voor enkele aanpassingen aan uw motor. Dit wil zeggen dat er mechanische wijzigingen aan uw motor gaan gebeuren om er wat meer vermogen uit te persen. Voordat u hiervoor kiest raden wij u aan dit even met ons te bespreken.
Welke aanpassingen zijn er mogelijk?

·         Street port

·         Extended street port

·         Half bridge port

·         Full bridge port

Dit zijn de meest gekozen aanpassingen. Hierbij worden de in- en uitlaat poorten groter geslepen zodat de motor beter kan ademen.
Daarnaast kunt u er ook nog voor kiezen om de e-shaft en rotors te laten balanceren en lichter maken. Dit zijn uiteraard aanpassingen die meer met de racerij te maken hebben dan voor gewoon straat gebruik.

Meer informatie over deze aanpassingen vindt u onze onze tuning rubriek bij Drive rotary.

1.3. Volledige oliewissel

Vaak merken we dat de “verkeerde” motorolie wordt gekozen voor rotary motoren. De olie voorgeschreven door Mazda zelf is vaak te dun. Zeker voor ons klimaat. De details daarvan vindt u bij Drive rotary rubriek onderhoud.
Een volledige oliewissel houdt in dat we niet enkel het carterstop losmaken en de olie aflaten. Wij ontkoppelen ook de leidingen van de oliekoelers. Zo krijgen we de meeste olie uit het motorblok. In totaal zit er meer dan 8l. motorolie in het hele systeem. Waarvan net niet de helft in het carter zit.

RX8-OILCOOLER-2jpg


Daarbij kunt u kiezen uit onze vele merken olie die we zelf verkopen. We zullen u ook raad geven over welke het beste bij jouw wagen past. Daarmee bedoelen we dat, voor iemand die al eens een circuitdag gaat doen met zijn wagen, soms een duurdere racing motorolie de betere keuze is of net niet.

1.4. Sohn adapter plaatsen

Wanneer je jouw motor wil voorzien van de zuiverste smering dan is een Sohn adapter een erg goede keuze. Wat dit precies is staat in detail uitgelegd in onze rubriek tuning, bij Drive rotary’.
Wij plaatsen voor u het adapterstuk de leiding en het reservoir.

Reservoirsjpg

Sohnpng   

Het reservoir wordt normaal gezien op de plaats van het ruitensproeierreservoir geplaatst, dat op zijn beurt vervangen wordt door een kleiner reservoir. Het Sohn-reservoir kan ook op een andere plaats worden bevestigd zodat u het originele ruitensproeiervloeistofreservoir toch kan behouden. Wij zullen u ook raad geven over welke olie in dit reservoir mag gebruikt worden.

1.5. Originele onderdelen voor autokeuring

De autokeuring in België heeft zeer strenge regels. Aftermarket-onderdelen die toegelaten zijn in andere landen zijn vaak niet wettelijk voor de Belgische wet wegens het ontbreken van een GOCA-attest. Wij hebben verschillende originele onderdelen zoals:

·         Schokbrekers en veren

·         Volledig uitlaatsysteem

·         Originele velgen

·         Inlaatsysteem

·         ...

Die we voor u kunnen plaatsen zodat de wagen keuring klaar is. Afhankelijk van wat er allemaal vervangen moet, maken we een prijs op maat en vragen we een waarborg voor de geplaatste onderdelen.

1.6. Nazicht voor het circuit

Omdat we zelf vaak op het circuit te vinden zijn met onze wagens, weten we ook heel goed wat de zwakke punten zijn. Wanneer je graag eens op het circuit wil gaan rijden dan duiken al vlug probleempjes op die je dag kunnen verknallen. Standaard rotary wagens zijn sportieve wagens, maar geen circuitwagens. Om te beginnen zijn de koelsystemen niet gemaakt om een half uur alles te vragen van de motor. Zeker op erg warme dagen kan vooral de olie erg warm worden.


circuit1png circuit2png


Door onze ervaring hebben we heel wat tips die ervoor kunnen zorgen dat je “zorgeloos” op het circuit kan rijden. We bieden heel wat diensten en producten aan die hiervoor kunnen zorgen. Deze tips zijn terug te vinden bij Drive rotary’.
in de rubriek tuning.


2. Algemene diensten

Hieronder vindt u een opsomming van de diensten die wij u aanbieden voor alle type wagens. Dit zijn vooral onderhoudsgebonden werken. Wij zullen niet voor alle type wagens de distributie vervangen of andere grote werkzaamheden waarbij we merkgebonden gereedschappen voor nodig hebben. Daarvoor zijn we te klein en hebben we gewoon niet de capaciteit.

2.1. Onderhoud

Voor elk type wagen kunnen wij onderhoud uitvoeren en u kan uw onderhoudsonderdelen zoals: oliefilters, bougies, ruitenwissers, … bij ons aankopen wanneer u het onderhoud zelf wil uitvoeren. U hoeft geen bang te hebben van garantie-eisen van uw verkoper. Zij kunnen niet eisen dat u voor reguliere onderhoud bij de verkoper moet komen. Wij voorzien u van een factuur met checklist en registreren de wagen bij Carpass. Dit geldt niet voor eventuele herstellingen die onder garantie moeten gebeuren. Hiervoor moet de verkoper akkoord gaan.

2.1.1. Klein onderhoud

Wij raden u aan minstens 1 keer per jaar of elke 10.000km. een klein onderhoud uit te voeren op uw wagen. Tegenwoordig schrijft de gemiddelde constructeur een interval van 20.000km. voor. Onze ervaring, en die van vele andere, stelt vast dat dit eigenlijk te weinig is. Hoewel vele merken zullen beweren dat hun olie wel zo lang goed blijft. Er zijn genoeg bewijzen geleverd die het tegendeel bewijzen. We hanteren voor elke wagen dezelfde vaste prijs op een kleine uitzondering na, waarbij rekening gehouden wordt welke olie u in de wagen wil. Hieronder de checklist van een kleine onderhoudsbeurt.

kleinonderhoudpng

2.1.2. Groot onderhoud

Wij raden u aan elke 2 jaar of elke 20 tot 30.000km een groot onderhoud uit te voeren op uw wagen. Hiervoor gebruiken wij een vaste basis prijs die zal oplopen afhankelijk van vervangen moet worden. Hiervoor kunnen wij u een offerte op maat maken. Bij een groot onderhoud worden alle items van het kleine onderhoud uitgevoerd plus de aanvullende lijst hieronder getoond.

grootonderhoudpng

2.1.3. Samenvatting onderhoud

Wanneer u onze checklist overloopt, leest u vaak de woorden “nakijken” en “controleren”. Dit wil zeggen dat we het item nakijken en indien het aan vervanging toe is zullen wij u eerst contacteren. Wij zullen niets vervangen waarvoor u geen toestemming geeft. We kunnen op voorhand enkele afspraken maken zodat het onderhoud wat vlotter kan verlopen. Hieronder een opsomming van de items die wij altijd zullen vervangen en in de basisprijs inbegrepen zijn. 

Klein onderhoud: - Olie                             Groot onderhoud: - Olie

           - Oliefilter                                       - Oliefilter

           - Ruitensproeiervloeistof                                - Ruitensproeiervloestof

                                                       - Luchtfilter

                                                       - Bougies (Voor rotary extra kosten)

                                                       - Interieurfilter

Wanneer u klant bent bij ons zullen wij bijhouden wanneer het tijd is voor welk soort onderhoud uw wagen nodig heeft en welke vloeistoffen aan vervanging toe zijn. Daarnaast kan u altijd bij ons terecht voor werken/herstellingen die eventueel buiten uw onderhoudsinterval vallen.

2.2. Uitlezen van de ECU

Heeft u een foutmelding en wil u deze graag nader laten onderzoeken? Of doet u zelf onderhoudt maar heeft u de mogelijkheid niet om de onderhoudsintervalteller te resetten? Dan kunnen wij u ook verder helpen. Voor een vaste prijs lezen wij de ECU van de wagen uit. Moeten wij achter een eventuele storing zoeken dan maken wij op voorhand een kostenraming en bespreken we dit met u.

2.3. Monteren van aftermarket onderdelen

Heeft u aftermarket-onderdelen bij ons gekocht of zelf aangekocht maar u heeft niet het materiaal of de mogelijkheid om de ze te plaatsen, dan doen we dit voor u.